Bu sayfayı yazdır
Pazar, 07 Ocak 2018 00:55

Türk tasarımı rüzgar türbini çalıştırıldı

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Başkent Üniversitesi'nce düşük rüzgar ve akıntı hızlarında yüzde 51 oranında daha fazla elektrik enerjisi üretebilen kanat tasarımlı "Slatlı Rüzgar Türbini Prototipi" çalıştırıldı.

Başkent Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen sistemin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "faydalı model" tescili yapıldı.

"Slatlı Rüzgar Türbini", üniversitenin Yapracık Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen törenle ilk enerjisini üretmeye başladı.

Açılış töreninde konuşan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Geliştirilen kanat tasarımı, ön çalışma. Çalışmayı sanayicilere yönelik hayata geçirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Yenilenebilir enerji için Türkiye'de önemli kaynakların bulunduğunu ifade eden Haberal, üniversitelerinde bu kaynaklara ilişkin teknolojilerin geliştirilmeye devam edileceğini söyledi.

Boğazlara rüzgar türbini kurulsun önerisi

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ise prototipin küçük aydınlatmalarda kullanılmaya başlayacağını anlattı.

Proje ile Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinde önemli bir artış sağlanabileceğinin altını çizen Dengiz, "Geliştirdiğimiz prototip, düşük rüzgar ve akıntı hızlarında yüzde 51 oranında daha fazla elektrik enerjisi üretebilen kanat tasarımına sahip. Mevcut klasik kanatlarda slat denilen hızlandırıcılar bulunmuyor. Bizim kanat tasarımımızdaki slatlar ise mevcut rüzgarden elde edilebilecek enerjiyi büyük oranda artırıyor." dedi.

Dengiz, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki uygun yerlere, geliştirdikleri slatlı rüzgar türbinlerinden konularak temiz enerjinin üretilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Okunma 324 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Son ekleyen Cüneyt Hocam