Cuma, 19 Ağustos 2016 02:17

Minibüsü cep telefonundan sesle komuta ediyor Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Minibüsü cep telefonundan sesle komuta ediyor

Karabük'te lise öğrencisi geliştirdiği düzenek sayesinde cep telefonuyla çalıştırdığı minibüsü hareket ettiriyor, farlarından kornasına kadar birçok aksamının kontrolünü sağlıyor.

Karabük'te mesleki ve teknik anadolu lisesi 3. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Cihad Can Eroğlu, hazırladığı düzenek ile cep telefonunu uzaktan kumanda gibi kullanarak babasına ait minibüsün birçok aksamını kontrol ediyor.
 
Eroğlu, yaklaşık 1 yıllık çalışması sonucu hazırladığı düzenek sayesinde bluetooth bağlantısı ile cep telefonundan verdiği sesli komutlarla minibüsü çalıştırıyor, sisteme entegre ettiği malzemeler ile gaz pedalını harekete geçiriyor, aracın farları ile kornasını devreye sokabiliyor.
 
 
Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, hazırladığı düzeneğe "Eski Araç Uzaktan Kontrol Sistemi" adını verdiğini söyledi.
 
Cep telefonundaki uygulama sayesinde aracına sesli komutlar verdiğini anlatan Eroğlu, "Kız arkadaşımdan ayrıldıktan sonra aklımı meşgul etme amaçlı başladım bu işe. Sistemdeki her şey tamamen bana ait. Ne bir elektrikçi ne de bir usta kimsenin eli değmedi. Sistem 800 liraya mal oldu. Kaputun içine yerleştirdiğim kutuya işlemci koydum. Sinyal gönderince kutu içerisindeki röle harekete geçiyor, böylece araçta bazı fonksiyonları yönetebiliyorsunuz." ifadesini kullandı.
 
Eroğlu, düzenekteki motor ve piston gibi parçalar sayesinde aracın "gel" komutuyla hareket edebildiğini, sisteme direksiyon yönetimini de entegre etmek için çalıştığını kaydetti.
Okunma 519 kez Son Düzenlenme Cuma, 19 Ağustos 2016 02:18