Pazar, 11 Ekim 2015 09:05

Plüton'da büyük keşif NASA açıkladı Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

plüton-yüzey.jpg

NASA, Plüton'daki büyük keşfi açıkladı. NASA, Plüton gezegeninde mavi bir gökyüzü ve buz halinde su bulduğunu duyurdu.

Mars'tan sonra Plüton'da da yaşam izi belirtisi kuvvetlendi. Mars yüzeyinde tuzlu su akıntısı tespitinden sonra bir heyecan verici gelişme de Plüton gezegeninden geldi.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA), "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'a ait yayımladığı yeni fotoğraflarda gezegenin Plüton'da mavi bir gökyüzü ve kırmızı buz kütlelerinin olduğu görülüyor.

NASA, bugün uzay aracı "New Horizons" (Yeni Ufuklar) tarafından çekilen Plüton'un yeni fotoğraflarını yayımladı.

MAVİ GÖKYÜZÜ GÖZ KAMAŞTIRICI

"New Horizons" ekip lideri bilim adamı Dr. Alan Stern yaptığı açıklamada, Plüton'daki mavi gökyüzünün "göz kamaştırıcı" olduğunu ifade etti.

plüton.20151009095934.jpg

Plüton'un mavi gökyüzüne ait ilk renkli fotoğraf elde edildi.

Stern, gezegendeki mavi gökyüzünün, etrafındaki puslu katmanın büyüklüğü ve yapısı hakkında bilgi verebileceğini söyledi.

Fotoğraflarda ayrıca gezegenin yüzeyinde çok sayıda kırmızı buz parçacıklarının bulunduğu görülüyor.

plüton-yüzey.jpg

Plüton'un daha önce yayımlanan fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler, yüzen buz kütleleri ve etrafında puslu bir katman görülmüştü.

BUZLARLA KAPLI DAĞLAR

Araştırmacılar, Plüton'da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ve buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metrelik yüksekliğe sahip olduğunu açıklamıştı. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunu tahmin eden araştırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapmıştı.

plüton-gezegen.jpg

NEW HORİZONS 2006'DA YOLA ÇIKTI

Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. "New Horizons", Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor.

PLÜTON YÜZEYİNDE BUZ AKINTILAR

PLÜTON'DAN BEKLENEN FOTOĞRAF GELDİ

MARS'TA YENİ KEŞİFLER

 

NASA, Mars'ta üç yılını geride bırakan keşif aracı Curiosity'nin yeni gözlem bölgesine ait manzara fotoğrafını geçtimiz günlerde göndermişti.

 

mars.20151008104030.jpg

 

Sharp Dağı'nın eteklerindeki bölge mineral zengini dağ ve tepeler içeriyor.

 

SÜLFAT ZENGİNİ TEPELER

 

Curiosity'nin bulunduğu noktadan 3,2 kilometre mesafede bulunan bölgenin, demir oksit minerali hermatit zengini olduğu belirtildi. Yamaçların arkasında kil mineralleri bol olan tepeler, onların arkasında ise sülfat zengini tepeler yer aldığı ifade edildi

DÜNYA BU AÇIKLAMAYI BEKLİYORDU

Nasa Eylül ayı sonlarında yaptığı açıklamada Mars'ın yüzeyinde akan su bulunduğuna dair kesin kanıtlara rastlandığını bildirmişti. 

mars-nasa-aciklamasi-su-bulundu.jpg
Yapılan açıklama, kutup ve ekvator bölgelerinde buzul olduğu bilinen gezegende sıvı halde su bulunduğunu da ortaya koydu ve yaşam olasılığını daha da güçlendirdi. [Fotoğraf: NASA]

Okunma 1217 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.