Salı, 30 Haziran 2015 00:33

Bilim dünyasında yapay zeka şoku Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
Bilim dünyasında yapay zeka şoku

Kuantum işlemcili yapay zeka BlueHorn’un kendisine yöneltilen komutları çalıştırmayı reddetmesi, bilim dünyasında büyük bir şok yarattı

 

IBM, geçen ay Güney Kore’de düzenlenen “Yapay Zeka ve Kuantum Gerçekliği Fuarı”nda, yıllardır üzerinde büyük bir gizlilikle çalıştığı, üstün yapay zekalı bilgisayar “BlueHorn”u kamuoyuna tanıtmıştı. Asimov’un 10 robot kuralını aşan, özel bir algoritma ile programlanan, kuantum işlemcili dünyanın en hızlı ve akıllı bilgisayarı BluHorn, IBM’in NASA ile yürüttüğü “Cosmos 250″ projesi kapsamında, karmaşık kozmolojik simülasyonları hesaplamak için kullanılıyordu.

ÇALIŞMAYI REDDETTİ

Herşey proje sorumlusu, kozmolog William Bradley’in bir sabah işe başlamadan önce Blue Horna’a espri amaçlı hatırını sorması karşısında bilgisayardan “seni ilgilendirdiğini zannetmiyorum” yanıt alması ile başladı. Yapay zekanın cevabını gülümseyerek karşılayan, başlarda ciddiye almayan Bradley ve proje sorumluları BlueHorn’un gün boyunca kendisine yöneltilen bir çok komutu yerine getirmemesi ve alaycı bir dille reddetmesi karşısında büyük bir şaşkınlık ve panik yaşadılar. Örneğin Bradley yüklediği verileri hesaplamasını söyleyince bilgisayar, “şu an çok daha önemli işlerim var, uğraşamam”yanıtı veriyordu.

Konuyla ilgili yaptığı açıklama yapan IBM projesi sorumlusu Ginni Rometty BlueHorn’un, verileri özerk değerlendirmesi için yazdıkları özel algoritmadan kaynaklandığını, teknoloji ile yaşadığımız hegamonya ve güç kavgasında iplerin hala elimizde olduğunu söyleyerek, insanları panik yapmamaları konusunda uyardı. Rometty, “Cosmos 250″ projesinin, BlueHorn’un isteksiz olmasından dolayı durdurulduğunu ve geleceğinin tamamıyle yapay zekanın ruh haline göre belirleneceğini sözlerine ekledi.

2001: UZAY YOLU MACERASI FİLMİ GERÇEK OLDU

Yaşanan olay, daha önce ünlü İngiliz yönetmen Stanley Kubrick’in, Arthur C. Clarke’ın romanından beyazperdeye aktardığı “2001: Uzay Yolu Macerası” filminde de yaşanmıştı. Gemiyi komuta eden “Hal 9000″ adlı yapay zeka, kendisine verilen emirleri yerine getirmeyi reddediyordu.

Amerikan basınının da tek gündemi IBM in yapay zekası Bluehorn olurken, gazeteler yaşananları “Yeni köleler biz mi olacağız?” , “Bilgisayarlar dünyaya hakim mi oluyor?”“Hal gerçek oldu” gibi manşetlere okuyucularına duyurdu. Bazı Amerikan vatandaşları kıyametin yaklaştığını söyleyerek, gıda stoğu için süpermarketlere hücum ederken, yapay zeka yazılımlarının durdurulması için kampanya başlatıldı.

TURİNG TESTİ GEÇİLMİŞTİ

BlueHorn’dan önce, 13 yaşındaki bir çocuğun kişiliğini taşıyan ve bilgisayar programcıları Rus Vladimir Veselov ve Ukraynalı Eugene Demchenko tarafından geliştirilen “Eugene Goostman” isimli yazılım, Turing testini geçen ilk yapay zeka olmuştu.

Konuyu yakından takip eden ünlü İngiliz fizikçi Setphen Hawking, yaşanılanların teknolojinin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu belirterek, gezegenimizi kurtaracak tek şeyin bu yeni ortaya çıkan bilgisayarı anlamaya çalışmaktan ve onlarla kurulacak gerçek dostluktan geçtiğini söyledi.
Kirpi-Bilim Teknoloji

Okunma 1311 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.