Cumartesi, 04 Ekim 2014 02:10

Cüce galaksinin merkezinde bulunan devasa kara delik Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Hubble görüntüsü gösteren galaksi M60, ultra-kompakt cüce galaksi M60-UCD1and galaksi NGC4647

Bir süper kütleli karadelik, astronomlardan oluşan uluslararası bir grup tarafından yapılan, yeni gözlemlere göre beklenmedik bir yerde, ultra-kompakt bir cüce galaksinin merkezinde bulundu.

Süper kütleli karadelikler daha çok bizim Samanyolu Galaksimiz gibi daha büyük gökadaların merkezinde yer bulduklarına dair bir kanının olmasına rağmen, bu yeni keşfedilen karadelik çok daha küçük bir galaksidir. Hatta bir karadeliğe ev sahipliği yapan bilinen en küçük galaksidir denilebilir. Bu araştırma grubunun bulguları bu tür ultra-kompakt cüce galaksilerden karadeliklere ev sahipliği yapabilecek başkalarının da olabileceğine işaret ediyor. Bu da şu anlama gelir, sandığımızdan çok daha yakınlarda bizim galaktik komşuluğumuzda daha fazla sayıda süper kütleli karadelikler olabilir!

Süper kütleli karadelikler en büyük karadelik türlerindendir ve kütlesel olarak Güneş’ten 105-10 kez daha büyük olabilirler. Diğer taraftan, ultra kompakt cüce galaksiler ise küçük galaksilerdir. Yani evrendeki en yoğun yıldız sistemleri arasında karadeliklerin bulunma olasılığının pek az olduğu gökadalardır. Bu tür galaksilerin çapı birkaç yüz ışık yılı kadar bile değildir, düşünün ki içinde bulunduğumuz galaksimiz Samanyolu 100 bin ışık yılı kadar bir çapa sahip. Ancak astronomlar bilim dünyasında şaşkınlık uyandırarak bu beklenmedik karadelik varlığını ortaya koydular.

Bu keşif Dünya’dan yaklaşık 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki 300 ışık yılı çapa sahip M60-UCD1 cüce galaksisi üzerine olan gözlemlerle gerçekleşti. Bu galaksi yaklaşık 140 milyon yıldız içeriyor ve merkezinde sahip olduğu karadeliğin kütlesi neredeyse 21 milyon Güneş kütlesine denk gelmektedir ki bu M60-UCD1 galaksinin toplam kütlesinin %15’idir.

Bu heyecan verici gelişmenin detayları için haberin kaynağına ya da Nature‘da yayınlanan makaleye ulaşabilirsiniz.

 

Okunma 2090 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.