Salı, 24 Haziran 2014 01:57

Havadaki elektromanyetik dalgalardan enerji üretti Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Havadaki elektromanyetik dalgalardan enerji üretti

Yrd. Doç. Dr. Palandöken: "Uydular, baz istasyonları, radyo ve TV vericileri ile elektrikli aletler çevreye sürekli dalgalar yayıyor, elektromanyetik kirlilik oluşturuyor. Bu proje, elektromanyetik kirliliğin bir anlamda geri dönüşümünü sağlıyor"

 

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Merih Palandöken, havadaki elektromanyetik dalgalardan elektrik üretilip depolanmasını sağlayan proje geliştirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteklediği, “Metamateryal Tabanlı Antenler Kullanılarak Çevresel Elektromanyetik Dalgalardan Enerji Üretilmesi Teknikleri” projesinin cep telefonlarının bataryasız kullanılmasına olanak sağlaması amaçlanıyor.

Proje ile cep telefonlarına batarya yerine, küçük bir alıcı elektronik devresi yerleştirilecek ve enerjinin radyo frekanslarından kesintisiz üretilip depolanması mümkün olacak. Ayrıca televizyon, bilgisayar gibi elektrikli aletlerdeki düşük gerilimli ve az güç harcayan elektronik devrelerin enerji ihtiyacının bu sistemle karşılanması planlanıyor.

TIPTA DA UMUT VERİCİ

Palandöken’in projesi ile insan bedenine yerleştirilen kalp pilleri gibi küçük medikal cihazların batarya gereksinimi ortadan kalkacak ve piller havadan elde edilecek enerjiyle kesintisiz çalışabilecek.

Projenin geliştirilmesi halinde elektrikli araçların daha farklı alternatif yollarla kablosuz olarak şarj edilebilmelerinin de mümkün olabileceğini kaydeden Palandöken, elektromanyetik dalgalar üzerine Almanya’da başlattığı çalışmaları Türkiye'de sürdürdüğünü söyledi.

Havada atıl duran potansiyel bulunduğunu anlatan Merih Palandöken, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Gözümüzle göremediğimiz için bu enerjinin önemini fark edemiyoruz. Uydular, baz istasyonları, radyo ve TV vericileri ile elektrikli aletler çevreye sürekli dalgalar yayıyor, elektromanyetik kirlilik oluşturuyor. Bu proje, elektromanyetik kirliliğin bir anlamda geri dönüşümünü sağlıyor. Günümüzün en büyük sorunu olan enerji ihtiyacına da çözüm oluşturuyor. Projemizi TÜBİTAK’ın da desteğiyle en kısa sürede tamamlayıp hem bilimin çevrelerinin hem de endüstrinin kullanımına sunacağız."

AA

Okunma 1975 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.