Pazartesi, 10 Şubat 2014 00:51

Dünyanın gözü Türk 'Samur'unda Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Dünyanın gözü Türk 'Samur'unda

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve milli imkanlarla yapılan Samur, Türk ordusu için nehirleri engel olmaktan çıkardı. Dünya ordularının, en gelişmiş nehir geçiş aracı olarak gösterilen Samur'u bünyesine katmak için Türk yetkililerle görüştüğü belirtildi.

 

Su üzerinde sırtındaki yükle ilerleyebilme yeteneği nedeniyle "Samur"  olarak adlandırılan seyyar yüzücü hücum köprü aracı, hem karada hem de suda  ilerleyebiliyor. Tüm tasarımı, yazılımı Türk mühendislerce yapılan araç, zırhlı  araçların geçemeyeceği derinlik ve yüzemeyeceği akıntıya sahip bir nehirle  karşılaşıldığında hız kesmeden suya giriyor. Harekat sırasındaki ihtiyaca göre  seyyar bir köprüye dönüşebilen Samur, istendiğinde bir feribot gibi çalışıyor.  Yaklaşık 13 metre uzunluğunda, 36 ton ağırlığındaki bu araç, karadaki bir tankı  üzerine çok kısa sürede alarak karşı kıyıya geçirebilmesinin yanı sıra,  birbiriyle kenetlenerek metrelerce uzunlukta köprü oluşturabiliyor. Böylece su  engeliyle karşılaşan ordu, hiç vakit kaybetmeden ilerlemesini sürdürüyor. 
 http://www.youtube.com/watch?v=FJiFj3EGVBs
Dünyada benzeri yok 
 
  Sürücü bölmesi biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer koruma  özelliğine sahip seyyar yüzücü hücum köprü aracının camlarının da kurşun geçirmez  niteliği bulunuyor. Gece görüş kameralarıyla zifiri karanlıkta harekat imkanı  bulunan Samur, sahip olduğu bu imkanlarla dünya ordularındaki benzerlerine fark  atıyor. Pek çok ülkenin, ordusuna bu aracı kazandırmak için Türk yetkililerle  görüştüğü öğrenildi. 
 
Askeri Köprücülük Öğretmeni Üsteğmen Tolga Hanoğlu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, Samur'un başka ordulardaki köprü tesisatlarıyla  karşılaştırıldığında en gelişmiş nehir geçiş aracı olarak değerlendirildiğini  vurgulayarak, hem karada, hem suda hareket etme yeteneğine sahip olduğuna dikkati  çekti. Aracın envantere kazandırılmasıyla İstihkamlar için nehrin artık engel  olma vasfının ortadan kalktığını kaydeden Üsteğmen Hanoğlu, "Bu tesisatın eğitimi  İstihkam Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı bünyesinde verilmektedir" dedi.
Okunma 2153 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.