Cumartesi, 26 Ocak 2013 11:02

Dünyadaki taşı bırakıp uzaydakine göz diktiler Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Uzayda değerli maden içeren göktaşlarını işlemek için kurulan DSI şirketi 2015’te ‘Firefly’ adı verilen 25 kilogramlık küçük bir uzay aracını fırlatacak.

Dünyanın etrafında her yıl irili ufaklı 1000 göktaşı keşfediliyor. ‘Bu göktaşlarından niye faydalanılmasın’ düşüncesi girişimcileri harekete geçirdi. ABD’de bir grup girişimci ve mühendis, California eyaletindeki Santa Monica kentinde ‘Deep Space Industries’ (DSI) şirketini kurdu.

 

GÖKHAN ÖZTÜRK İSTANBUL, CİHAN

UZAYDA DEĞERLI MADEN IÇEREN GÖKTAŞLARINI IŞLEMEK IÇIN KURULAN DSI ŞIRKETI 2015’TE ‘FIREFLY’ ADI VERILEN 25 KILOGRAMLIK KÜÇÜK BIR UZAY ARACINI FIRLATACAK.

 

 

DSI, geçtiğimiz yıl ilk adımı atan ‘Planetary Resources’ın ardından bu yarışa katılan ikinci firma olacak. Şirket yetkilileri, Santa Monica’daki Uçuş Müzesi’nde basın toplantısı düzenledi. Deep Space Industries Başkanı David Gump, “Her yıl gezegenimizin etrafında irili ufaklı 1000 asteroit keşfediliyor. Büyük çoğunda su, nikel ve metan gazı olduğu düşünülüyor. Metan gazı yakıta dönüştürülebilir. Nikel, uzayda bileşen üretiminde kullanılabilir.” dedi. Gump, yerkürenin etrafında bulunan 9 bin 500’den fazla asteroitin çok önemli ve büyük bir kaynak olduğunu belirtti. Amaçlarının, dünyaya yakın göktaşlarını işlemek ve elde edilen hammaddelerle uydulara yakıt sağlamak olduğunu söyledi.

 

DSI ilk olarak 2015’te ‘Firefly’ adı verilen 25 kilogramlık küçük bir uzay aracını fırlatacak. 6 ay boyunca uzayda kalacak Firefly, işlenecek asteroitlerin (göktaşı) belirlenmesinde kullanılacak. 20 milyon dolara mal olacak Firefly projesinin ardından 2016’da uzaya gönderilecek ‘Dragonfly’ uzay aracı, belirlenen asteroitlerden 23-45 kilogram arasında örnekler getirecek. Şirketin nihai hedefi, 2020’den sonra asteroitlerden yakıt ve değerli madenler elde edebilen bir robotik gemi filosuna sahip olmak. Geçtiğimiz yıl nisan ayında da Google’ın patronları, ünlü yönetmen James Cameron ve uzay araştırmalarına verdikleri destekle tanınan bazı ünlü isimler Planetary Resources adlı şirketi kurarak göktaşlarında maden aramaya karar vermişlerdi.

 

Okunma 2618 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.