Cumartesi, 19 Ocak 2013 10:03

Bu matematik sorusunu cevaplayana tam 1 milyon TL ödül! Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Bu soruyu cevaplayana tam 1 milyon TL ödül!

Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, 1 milyon TL ödüllü matematik sorusununu kamuoyu ile paylaştı.

Asal sayılar ve denklemler üzerine hazırladığı sorularını çözene büyük ödüller vaad eden Samsun lu matematikçi Aydın Cerit, 650 bin TL değerinde son model Mercedes otomobil ödüllü sorusunu kamuoyu ile paylaştı. 

 
Cerit, ödülünü 1 milyon TL’ye çıkardı ve sürenin 15 şubatta sona ereceğini bildirdi.
 
Sorunun çözümünde katrilyon çarpı katrilyon büyüklüğünde bir sayı ortaya çıkacağını belirten Cerit, “Çözen çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü buna benzer sorular da yapmış ve çözebilen çıkmamıştı. Çözmeye çalışanlar var. Takipçisi de giderek artıyor. Çözen çıkarsa taahhüdümü yerine getireceğim. Bu ödül şimdiye kadar verilmiş en büyük ödül. Sorum, matematik açısından sağlam ve pürüzü yok. Kendine göre bir hesaplama yöntemi yapabilenler soruyu çözebilirler.“ dedi.
 
İnternette paylaştığı sorusunun çözümü için 1 ay süre tanıyan 56 yaşındaki matematikçi, “Bill Gates’in de ciddi anlamda rakibiyim. Mevcut bilgisayar ve hesap makinesi teknolojilerini çöp sepetine atabilecek çalışmalarım var. İmkan verilirse bunların daha gelişmişini yapabilirim.” dedi. 
 
Sayıların gücünü hesap makinesi ve bilgisayara bağlı tüm sistemlere taşımayı hedefleyen Cerit, bununla ilgili ekip kuracağını da sözlerine ekledi. 
 
Cerit’in 1 milyon TL ödüllü matematik sorusu ise şöyle
 
(7+30 üssü n) dizisi veriliyor. Buna göre,
a) İlk 169 asal tam sayıdan kaç tanesi bu dizinin terimlerini tam böler?
b) Bu asallar hangileridir? 
c) Bölen bu asalların dizinin diğer hangi terimlerini tam böldüğünü gösteren kuralları çıkarınız.
d) Dizinin ilk 11 terimini asal çarpanlarına ayırınız 
e) 1789379615459'a tam bölünen dizinin terimi var mı, varsa bu sayıya tam bölünen dizinin baştan 2. teriminde 'n' kaçtır?

 

Okunma 2532 kez
Cüneyt Hocam

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.