Pazar, 11 Ekim 2015 09:02

Küçük mucitin projesi Afrika'da denenecek Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Küçük mucitin projesi Afrikada denenecek

7 yaşındaki Berat Uludağ'ın "çamurlu suyu temizleyen kaktüs" projesi, Türk Kızılayı Genel Müdürü Güllüoğlu'nun desteğiyle Moritanya'da denenecek.

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan girişimcilik yarışmasında finale kalan 7 yaşındaki üstün zekalı Berat Uludağ'ın "çamurlu suyu temizleyen kaktüs" projesi, Afrika ülkelerinde denenecek.

Yaşları 7 ile 17 arasında değişen çocukların icatlarını tanıttığı yarışmada, Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu'nun da aralarında bulunduğu jüri heyetinin beğenisini kazanan proje, kaktüs türü olan kaynanadilinden çeşitli işlemler sonucu elde edilen öz suyun, kirli ve bulanık suların temizlenmesinde kullanılmasına dayanıyor.

Yarışmada sunulan projeden etkilenen Güllüoğlu, bu projenin Afrika'daki kirli sularda da denebilmesi için harekete geçti.

Güllüoğlu, Kurban Bayramı'nda yapılacak yardımları yerinde izlemek için Moritanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda küçük mucit Berat ile buluştu. Güllüoğlu, Berat'ın proje örneğini yanına alarak, Moritanya'ya gitti.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Güllüoğlu, hareketinden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmada tanıştıkları Berat Uludağ'ın projesini beğendiğini kaydetti.

Güllüoğlu, bu projenin 7 yaşındaki bir çocuk için başlangıç seviyesinde olduğunu fakat desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ben şu an Kurban Bayramı için bir Afrika ülkesi olan Moritanya'ya gidiyorum. Buraya giderken de program yapımcılarıyla tekrar iletişime geçtik. Sembolik de olsa Berat'ın yapmış olduğu projeden bir numuneyi oradaki kirli suya dökeceğiz. Böylece Berat gibi çocukları teşvik etmek, dünyanın başka yerinde yaşayan bir çocuğu, başka kıtadaki soruna çözüm bulduğu için tebrik etmek istedik" diye konuştu.

Kaktüs suyu özütünü Moritanya'daki çocukların oynadığı bir suya dökerek test edeceklerini dile getiren Güllüoğlu, başarılı projelerin bu yolla geliştirilebileceğini söyledi.

Üstün zekalı çocuklar öğretmeni ve projenin koordinatörü Gökhan Aldemir ise Uludağ'ın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından girişimcilik desteği alan ilk Türk genç bilim adamı olacağına inandıklarını belirtti.

Aldemir, projenin temel amacının kaynanadili adı verilen özel kaktüs türüyle kirli suları temizlemek olduğunu ifade ederek, deneylerin tamamen ev ortamında yapıldığını kaydetti.

"Test süreci kolay oldu"

Küçük mucit Berat Uludağ da babasıyla kaktüsleri ve hayvanları anlatan bir belgesel izlerken böyle bir fikrin aklına geldiğini ifade ederek, "Test süreci kolay oldu. İlk önce kaktüsün dikenlerini elimize batmaması için söküyoruz. Sonra kaktüsün öz suyunu elde ediyoruz. Kaktüsün canlı kısmını kaynatıyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirerek, bu özütü elde ediyoruz. Bu özüt, şimdi kirli sulara dökülecek ve Afrikalı çocuklar temizlenen suyu içecek" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Okunma 1329 kez