Perşembe, 28 Şubat 2013 23:40

ASELSAN'DAN DOST-DÜŞMAN TANIMA SİSTEMİ Öne Çıkarılmış

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
Dost-Düşman Tanıma Sistemi, aselsan, teknoloji,

ASELSAN, hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin tanımlanabilmesi için milli sistem geliştirdi.

 

Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN, 7 yıl süren çalışmaların ardından hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin tanımlanabilmesi için hayati önem arz eden ''Dost-Düşman Tanıma Sistemi''ni milli olarak geliştirdi.

Dost düşman tanıma tanıtma sistemi olarak bilinen ''Milli IFF (Identification Friend and Foe) Mod 5/S'', ASELSAN tarafından tamamen yerli olarak üretildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi. Sistem, F-4 uçakları ile hava savunma radarlarına entegre adilerek test edildi ve uzmanlardan tam not aldı. Türk ordusuna ait tüm unsurların birbirini tanımasını sağlayacak sistem 7 yılda geliştirildi.

Gerek askeri gerekse sivil alanlarda etkin olarak kullanılan IFF, askeri alanda hava gözetleme ve seyrüsefer kontrolünde, hava savunma sistemlerinde, deniz ve sahil güvenlik kontrolünde ve hedef ile ilgili bilgilerin (irtifa, kuyruk numarası, görev vb.) toplanmasında çok önemli rol oynuyor.

ABD İsrail’e açık kod veriyordu

Bugüne dek yurt dışından “hazır alım” biçiminde tedarik edilen ve kapalı olarak gelen sistemde Türk Savaş Unsurları, NATO unsurlarının tamamıyla birlikte NATO’ya üye olmamasına rağmen İsrail’i de “dost unsur” olarak görüyordu. ABD, İsrail uçaklarına sözkonusu yazılımı açık kod olarak verdiği için, İsrail istediği değişikliği yapabiliyor ve Türkiye’nin elindeki yazılımı da görebiliyordu. Bu İsrail’i ABD kadar avantajlı duruma getiriyordu. Milli IFF’yle bu avantaj kırılmış oldu. Bu sistemin yazılımıyla ilgilenen 3 ASELSAN mühendisi geçen yıllarda şüpheli biçimde ölmüştü.

‘Dost’a istese de atış yapamıyor

Türk savaş uçakları ve gemileri, radarda dost unsur olarak görülen hedeflere istese de atış yapamıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Akdeniz’de daha sık görülecek Türk Deniz Kuvvetleri’nin dost/düşman ayrımı da yeni sistemle değişmiş oldu. ABD Patentli IFF Sistemi’nde “dost unsur” olarak görülen İsrail Güçleri; Milli IFF’de dost unsur olarak görülmüyor.

Sistemin çözülmesi çok güç

Rakiplerinden üstün özelliklere sahip olan Milli IFF’nin en önemli özelliği zaman bilgisinin kullanılması. Kripto birimi, zaman bilgisini kullanarak üretilen kripto verilerini belli aralıklarla değiştiriyor. Düşman unsur mevcut kriptoyu çözene kadar, uçak, gemi, denizaltılardaki kriptoların tamamı yenilenmiş oluyor.

Hepsi de ‘dost -düşman’ uzmanı

ASELSAN’da görev yapan 3 mühendisin birbiri ardına gerçekleşen şüpheli ölümü ‘intihar’ denilerek kapatılmıştı. Ancak, Gölcük Donanma Komutanlığı’nın zulasında ele geçirilen belgeler üzerine intihar denen olaylarla ilgili dosya yeniden açılmıştı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, mühendislerin yakın arkadaşları, komşuları, ASELSAN çalışanı bazı askerler ve ailelerinin ifadelerini almıştı. ASELSAN’da Milli Tank Projesi üzerinde çalışan Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006’da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulunmuştu. Ardından 17 Ocak 2007’de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6’ncı katından düşerek can verdi. Aselsan'da mühendis olarak çalışan Hakan Öksüz 26 Ocak 2013 de Ankara'da bir trafik kazasında hayatını kaybetti.  Genç mühendislerin ortak özelliği uçaklar için dost-düşman tanıma sistemi üzerinde çalışmaları oldu.

Okunma 2662 kez